Blog

Stenen combineren

“Welke stenen kan je wel of juist niet combineren?” Is een vraag die regelmatig voorbij komt. In deze blog leg ik je uit welke stenen ik goed bij elkaar vind passen en wat ik juist niet zo snel zou combineren. Maar leg ik ook uit wat ik eigenlijk vind van het al dan niet combineren van stenen.

De menselijke gedachte

Ik vind het altijd erg wonderlijk hoe mensen denken, want wanneer we vragen of iets wel of niet samen kan zijn we eigenlijk in hokjes aan het denken. Er zijn vele theorieën over welke stenen goed gecombineerd zouden kunnen worden en welke niet, maar ik denk daar het mijne van. Ik geloof niet zo heel erg in de hokjes. Ik geloof er namelijk in dat je eigenlijk stenen niet eens moet willen combineren wanneer je ze draagt. Let op: wanneer je ze draagt dus. Het maken van crystal grid is hele andere koek, waar ik later op terug kom.

Wanneer we het hebben over het dragen van stenen hou ik altijd één regel aan: draag één steensoort per dag voor de energetische werking. Belangrijke kanttekening is die energetische werking, want een ring die je iedere dag draagt omdat je de turkoois ring zo mooi vindt draag je dus niet specifiek voor de werking.

In de ochtend kies je een steen uit met een bepaald doel. Bijvoorbeeld zonnesteen voor meer energie of carneool om je wat extra power te geven voor het sollicitatiegesprek die middag. Wanneer je stenen uitkiest voor de werking, kies dan één steensoort en hou het daarbij. Als je jezelf helemaal volhangt met stenen voor extra energie, rust, passie en bescherming… Hoe weet je dan wat werkt? Precies. Kies voor één steensoort en één energie om mee samen te werken. Morgen is er weer een dag, een nieuw moment om een andere steen te kiezen.

Combinaties

Er is één steen die een redelijke uitzondering is op de regel van één steen per dag en dat is bergkristal. Bergkristal staat erom bekend dat zij andere stenen versterkt, mede door haar eigenschap dat ze energie goed kan geleiden. Maar wanneer je juist op zoekt bent naar bescherming, zou ik geen bergkristal erbij dragen. Bergkristal zet je energie namelijk ook wat open, iets wat je juist niet wilt als je snel overprikkeld bent.

Wanneer je toch onze regel in de wind wilt gooien (en vooral doen als je het niet met ons eens bent) kies dan voor stenen die met elkaar samenwerken en dus een gelijksoortige energie hebben. Wanneer je meer wilt aarden kies dan voor rode jaspis en tijgeroog. Niet voor rode jaspis en seleniet. Seleniet zal inwerken op het kruinchakra en de energie dus meer naar het bovenste deel van je lichaam sturen. Terwijl als je geaard wilt zijn, de energie in het onderste deel van je lichaam moet blijven.

Stenen samen neerleggen

Wanneer je stenen verzamelt geef je ze waarschijnlijk allemaal een mooie plek in huis waar ze samen zullen liggen. Kan wat mij betreft echt prima en ze zullen elkaar niet ‘storen’ of het vervelend vinden om bij elkaar te liggen. Wat mij betreft gaat de energie van een steen iets met onze energie doen als we ze daarvoor uitnodigen of contact maken met de steen. Pas dan is het belangrijk om te kijken naar het combineren van stenen, niet als ze gewoon fijn allemaal in je huis liggen.

Crystal grids

Hele andere koek wat betreft combineren zoals ik eerder al schreef. Waarom? Omdat het werken met een crystal grid wezenlijk anders is dan het dragen van stenen. Of het ‘ergens neerleggen van stenen’.  Een crystal grid is een geometrische vorm die kracht put uit die vorm. Vervolgens plaats je stenen zodanig in die vorm dat ze elkaar versterken. Een crystal grid is zo krachtig omdat het vanuit dit principe werkt en is dus ook iets heel anders dan een mandala met stenen die we vaak zien.

Een mandala is leuk om te maken, maar het is in mijn ogen niet per definitie iets wat de stenen krachtiger maakt in elkaars samenzijn. Een crystal grid doet dat wel. Daarbij is 1+1=3. De vorm, de stenen, een generator in het midden, geleiders van buiten: een crystal grid is andere koek. Verdiep je in crystal grids voordat je ze gaat maken of doe mijn edelstenencursus. Dan zal je ontdekken hoe krachtig een crystal grid is.

Deel dit verhaal: