Blog

WhatsApp Image 2019-10-02 at 14.36.58

Palo santo – over het heilige hout en de hoax

Helaas komt er eens in de zoveel tijd een verhaal boven water wat massaal wordt gedeeld op social media, waar maar weinig van waar blijkt te zijn. Afgelopen jaar gaat er zo’n verhaal rond over palo santo en in plaats van iedereen individueel uit te leggen hoe wij bij Dyona met palo santo omgaan, bij deze een artikel gewijd aan dit fijne hout voor een cleansing ritueel. Is de palo santo slecht om te gebruiken? Nee.

Een heilig hout

Palo santo wordt ook wel het heilige hout genoemd en heeft tijdens het branden een kruidige houtgeur. Palo santo wordt ingezet tijdens een cleansing ritueel om jezelf, de aura en/of een ruimte te reinigen. Palo santo heeft soortgelijke werking als bijvoorbeeld witte salie, maar is milder qua energie en geur. Persoonlijk gebruik ik palo santo bijna dagelijks om even lekker in mijn eigen energie te komen.

Palo santo wordt niet voor niets heilig hout genoemd. Al járen wordt palo santo gebruikt vanwege de reinigende eigenschappen en om muggen te weren. Als essentiële olie wordt het ingezet bij angsten, depressie en griep symptomen. Palo santo heeft zijn sporen verdiend in de spirituele community en ik ken veel mensen die de voorkeur geven aan palo santo als cleansing tool. Omdat het vroeger werd ingezet voor spirituele doeleinden, kan palo santo alleen worden geoogst van reeds overleden bomen of afgevallen takken. De boom, Palo Santo Bursera Graveolens, moet dus op natuurlijke manier zijn hout loslaten om het doel van reiniging te vervullen. Dit is tevens meteen een mooie spiritual practice: wanneer je iets plukt of oogst, laat je dan altijd wat staan voor de natuur om te herstellen. Heb je dus een salie plant in je tuin staan waar je zelf een smudge van zou willen maken? Laat altijd wat takken staan en haal niet de hele plant leeg.

Het verhaal, de hoax

Een hoax is een verhaal dat rondgaat wat niet waar is. In dit geval ben ik er van overtuigd dat het verhaal over palo santo onjuist is. Er wordt gezegd en geschreven dat de palo santo boom met uitsterven bedreigd wordt en dat dit komt door de spirituele vraag naar palo santo. Er is zelfs naar sommige bedrijven een rel ontstaan omdat zij wél palo santo verkopen. Bij Dyona weten we waar onze palo santo vandaan komt en dat dat goed is en niets te maken heeft met het mogelijk uitsterven van de boom. Ik schets hieronder dan ook het beeld zoals het er voor staat:

In Ecuador zijn er grote bossen waar de palo santo boom (Palo Santo Bursera Graveolens) zich bevindt. In het verleden werden hele bossen gekapt door de bevolking voor het vee en niet-duurzame landbouw*. Het gebruik van palo santo als spirituele tool was niet belangrijk voor de bevolking en daar werd dus ook maar matig naar gekeken. Het ontbossen kwam dus niet door het gebruik van palo santo voor spirituele doeleinden. De regering zit al een tijdje bovenop de ontbossing en probeert met de lokale bewoners te werken aan een duurzame oplossing voor voedsel en inkomen.

Het echte verhaal

De palo santo die wij als spirituele community gebruiken helpt een handje bij het ondersteunen van de bevolking: het hout levert wat op. Door meer vraag zijn er betere prijzen en stijgt het inkomen voor de mensen die met de bomen werken. Palo santo is een bron van inkomen voor de bevolking. En omdat duurzaamheid een steeds belangrijker onderwerp is, worden bomen niet gekapt en worden er met de opbrengsten van de stijging in vraag naar palo santo extra bomen geplant. Tevens is de geur van de palo santo stokjes sterker wanneer het hout op natuurlijke wijze is gedroogd. Het kappen van deze boom voor het palo santo hout zoals wij het gebruiken levert dus vooral slecht materiaal op en daar heeft niemand behoefte aan.

De boom groeit goed, redelijk snel en heeft maar weinig nodig om te groeien. De boom laat regelmatig takken los net zoals iedere andere boom en doordat er zóveel bomen in bijvoorbeeld Ecuador staan, zorgt dit voor een constante voorziening in palo santo. Dit maakt de palo santo juist duurzamer dan elk andere smudge of cleansing tool. Reken daarin mee dat je ontzettend lang met een stokje doet en voilà: een duurzame cleansing methode.

Palo santo en Dyona

Ik kies voor palo santo uit Ecuador omdat dat een land is waar ik dit graag vandaan haal. Het hout ruikt heel fijn en de energie van het hout vind ik prettig bij een cleansing ritueel. Ik weet dat wat ik haal échte palo santo is en dat er duurzaam wordt omgegaan met dit wonderlijke hout van moeder aarde.

Maar eerlijk is eerlijk, waar geld in omgaat zal er ook iets negatiefs te vinden zijn. Natuurlijk zullen er mensen zijn die palo santo bomen wel kappen, illegaal uit de natuur halen etc. Gelukkig letten ze daar in Ecuador steeds beter op. Er zijn zelfs bedrijven die het goedkoopste hout wat ze kunnen vinden, dopen in palo santo olie en het als palo santo verkopen. Bij Dyona doen we dit niet. Het is ook heel makkelijk om te testen: knettert het hout enorm bij het aansteken en is alleen dán de geur aanwezig en ruik je later nog maar amper iets: Dan heb je slechte kwaliteit palo santo of zelfs neppe palo santo.

Palo santo van Dyona is dus juist duurzaam en ontzettend fijn om in je rituelen of dagelijkse bezigheden te gebruiken. Klik hier om palo santo te kopen of klik hier om meer te lezen over het cleansing ritueel.

Wil je hier meer over weten? Klik dan Hier en lees vanuit eerste hand hoe er met palo santo in Ecuador wordt omgegaan.

Deel dit verhaal: