Blog

Een ochtendritueel

De ochtend, is het een favoriet moment van de dag of juist helemaal niet? In beide gevallen is Bewust je dag beginnen een goed idee. Omdat je je dag dan altijd gewoon lekker start. In dit artikel lees je één van mijn favoriete ochtendrituelen. Probeer het zelf ook eens uit en ontdek hoe écht Wakker je bent na dit ritueel.

Geen tijd voor?

Ja, ik hoor je al denken ‘daar heb ik sowieso geen tijd voor, die ochtendrituelen’. Dat dacht ik ook toen ik dit voor de eerste keer wilde gaan doen. Mijn ochtenden zijn altijd lekker strak ingepland met opstaan, douchen, make-up, eten en aan het werk. Toch kan je ervoor kiezen om de wekker 5 minuten eerder te zetten en die 5 minuten te gebruiken met het bewust starten van de dag.

Overgang van slapen naar wakker worden

Tijdens de slaap is je onderbewuste meestal flink bezig. We dromen enorm veel (maar onthouden niet alles) en ons lichaam gaat in een rusttoestand. Beiden zijn heel belangrijk voor onze verwerking, fysiek en mentaal. Wanneer je wakker wordt en je bed uitvliegt, heeft je onderbewuste en je lichaam geen tijd om weer te wennen aan de nieuwe staat van Zijn. Dit Zijn is het wakkere Zijn, het bewuste en lichamelijk actieve. Maar wanneer je deze overgang rustiger, bewuster en relaxter laat verlopen start je je dag direct een stuk beter. Zelf ervaar ik dit zeker zo, dus ik put ook vooral uit mijn eigen ervaringen.

Start je ochtend Bewust

Om de overgang van Zijn rustiger te laten verlopen, start je de dag met wakker worden zoals je altijd doet. Bij voorkeur snooze je de wekker maximaal 1 keer en ga je rechtop in bed zitten. Begin bij je hoofd en voel deze in je gedachten. Je kunt ervoor kiezen om een licht om je hoofd heen te visualiseren of je probeert eens te voelen hoe je haar zit. Het draait allemaal om bewustwording van dat onderdeel van je lichaam.

Bewustwording in je lichaam

Na het hoofd ga je naar je ogen, je neus, je mond, je keel en zo ga je alle onderdelen van je lichaam langs. Probeer ieder onderdeel van je lichaam echt even te voelen, te ervaren. Dat kan een seconde zijn, dat kan soms iets langer zijn. Eenmaal bij je voeten aangekomen wiebel je deze even flink, want tijdens de slaap zit je voornamelijk in je hoofd qua energie dus moeten we eigenlijk iedere ochtend even goed aarden. Een echte must wat mij betreft om bewuster in het leven te staan. Sta vervolgens op, en zet je voeten even goed op de grond. Voel de vloer, is deze koud, warm, stoffig of hard? En begin dan aan je dag. En dan ben ik benieuwd of jij je dag ‘lekkerder’ bent begonnen en hebt doorgemaakt dan dat je normaal doet. Misschien merk je wel helemaal geen verschil, dat kan ook. Maar meestal… Meestal voel je je toch net even iets lekkerder door een dergelijke oefening. En het hoeft maar 5 minuten te kosten! Super simpel, super snel, daar houd ik van! Probeer het een keertje uit zou ik zeggen. Delen jullie de ervaringen?

Fijne ochtenden!

Deel dit verhaal:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.